Mäsko
Moja otazka sa netyka priamo kojenia, ale skor prikrmov. Mam 16 mesacneho syna, ktoreho kojim - v noci (cca 3x) a aj cez den (cca 4x, niekedy aj viac- ) , okrem toho dostava tuhu stravu : ranajky( napr.chebik a syr, alebo jogurt) , desiata (ovocie), obed (zelenivova polievka, masko), a vecera (pribinacik a pod). Chcela by som sa opytat ako casto a ake mnozsto maska by malo zjest dieta v jeho veku. Zatial som mu davala len kuracie (len malokedy doma varim ine). Dostava masko tak 3 x do tyzdna, raz za tyzden mu varim vajicko, ine dni rezance s tvarohom a pod.
Dakujem za odpoved.
Odpoveď:
Cením si Vašu vytrvalosť v dojčení a starostlivosť o syna. Cením si aj nočné dojčenie, ktoré dieťatku poskytujete aj v tomto veku. Odporúčania svetovej zdravotníckej organizácie hovoria o dojčení do veku 2-3 rokov veku dieťaťa. V týchto odporúčaniach sa tiež píše o poskytovaní pestrej stravy s podielom minerálov a vitamínov. Cereálne výrobky sa považujú za vhodnejšie než výrobky z bielej múky. Dôležité je konzumovanie ovocia, najmä toho, ktoré rastie v našom zemepisnom pásme, a zeleniny, v čerstvom aj tepelne upravenom stave. Z mliečnych výrobkov sa odporúčajú kyslomliečne produkty, ako sú zakysanka, acidofilné mlieko, tvaroh, syry, kefír, jogurt. Dôležité sú aj strukoviny a orechy. Pokiaľ máte v rodine alergické ochorenia, je dobré sa vyhýbať alergizujúcim potravinám, čo je napr: vaječný bielok, arašidy, čokoláda, ryby, mlieko,…
Čo sa týka jedálnička, ktorý uvádzate, vidím ako veľmi cenné materské mlieko, ktoré Vaše dieťatko dostáva, ovocie, zeleninu, jogurty, syry. Ja rozumiem otázke množstva a druhu mäsa, ktoré mamička podáva dieťatku tak, že závisí od stravovacích návykov matky a rodiny, v ktorej dieťatko vyrastá. Už z vnútromaternicového vývoja je dieťatko zvyknuté na istý druh skladby potravy. Sú rodiny, v ktorých sa mäso konzumuje niekoľkokrát týždenne alebo aj každý deň, niekde menej a niekde sa mäso nekonzumuje vôbec. Vo všetkých týchto rodinách môžu vyrásť zdravé deti.
Všeobecne sa považuje za vhodnejšie biele mäso (hydina).
Ak chcete podávať vajíčko, vhodnejší je pre dieťa v tomto veku vaječný žĺtok než bielok.
Do pozornosti Vám dávam podnety p. Gabriely Sabolovej v rubrikách o výžive v časopise Dieťa nielen pre rodičov, ktoré sa zrejme dajú vyhľadať aj na www.dieta.sk
Vidí sa mi ako dobré spolupracovať v otázke stravovania aj s lekárom a v prípade odchýlok v krvnom obraze upraviť stravu alebo urobiť zmenu v životnom štýle.
S pozdravom
Lucia Michoňková