16.5.2019 Prechod v stravovaní dieťatka z materského mlieka na inú stravu

Odporúčanie je prejsť pomaličky a možno spolu s dieťatkom využiť možnosť upraviť čo to aj vo svojej strave smerom k prirodzenému.Teda radšej jednoduché potraviny, bez prídavkov, umelých látok, takých, ktoré v prírode nenájdeme. Dieťatko nepotrebuje soľ ani cukor, aj my ho môžeme obmedziť, príp. cukor nahradiť medom. Začiatok prechodu môže byť šťavičkami- mrkvová, najprv skusmo, prvý deň jedna, druhý dve tretí tri,…lyžičky, potrebuje si navyknúť a naučiť sa na jednu poživatinu. Potom môžeme skúsiť jabĺčko, jedna, dve,….. lyžičky šťavy,…. Potom ďalej zeleninku uvarenú, zase jeden druh, príp. s ryžou (ak ste viac ázijsky alebo makrobioticky ladení) alebo zemiak (ak ste viac slovensky, slovansky… ladení rodičia). Ďalej pridávať zeleninky, pomaly, navykať dieťatko. Dajú sa kombinovať s bezlepkovými obilninami, tie sú na Slovensku tradične pestované- pšeno, pohánka, alebo kukuričnými výrobkami, tie sú tiež bezlepkové. A vy sa môžete pridať a ochutnávať nové chute a spôsoby. Dieťatko potrebuje mať zdravých a umných rodičov. Je dobré dieťatku nechať priestor na vlastné kŕmenie sa. Nech si dáva rúčkami a my mu môžeme pomôcť, aby sa pravdaže, trošku aj napapakalo. Kto si nechce v dome narobiť galibu, dáva dieťatku aj ochranný odev a zriadi si ľahko umývateľnú dlážku. Je to lepší spôsob, než zakazovať vlastné kŕmenie. Niektoré dietky sa potešia novým chutiam, tvarom. Niekotré zase nie, len pri mamičkinom mliečku by chceli zostať. Nevadí, aj do roka to niektorým trvá, než si nájdu cestu k novému spôsobu aj novým poživatinám. A sú aj rozdiely, akým spôsobom pripravené jedlo malým papkáčom chutí. Niektorí majú radi upravené na kašu, niektorí na kúsky a aj si kúsky chytiťdo rúčky. Niektorí nejaké jedielko tak, a iné zase inak. Tak len skúšať a vciťovať sa nám pomôže, aby sme maličkým ulahodili. Najlepšie je vypestovať čo to vlastné a najmä to dieťatku pripraviť. Alebo od starkých vziať a s vďačnosťou a úctou užiť. Možno aj pre nás je čas nastaviť nový spôsob obstarávania potravín, kde budeme viac dbať, odkiaľ sú, ako sú skladované, či sú ošetrované,…aby sa čo najviac podobali prirodzenému stavu. Aj zeleniny, aj ovocia, no najmä pekárenské výrobky, tie obsahujú veľké množstvo pridaných látok, ktoré zaťažujú deti ajdospelých. Možno sa naučíte upiecť vlastný chlebík  A na vodičku môžete zájsť ku studničke prechádzkou lesom, ktorá je to najlepšie, čo môžete dieťatku dať, okrem spánku a materského mliečka. S mliečnymi a lepkovými poživatinami skúsme počkať napr. až po roku, dovtedy sa dá kaša napr. zarobiť s vodou a namiesto lepkových poživatín vieme použiť bezlepkové. Tak uvidíte, či to vaše dieťatko sa bude hrnúť do nového o sto šesť, alebo bude otáľať a zostávať pri dobrom mamičkinom mliečku. Tak či tak sa to raz podarí a nám nezostáva iné, len byť trpezliví a pokojne previesť dieťatko aj cez toto obdobie.

Nech sa darí.

Lucia Svetlana Danišová

 
OVdesign button · Vytvorené v systéme DokuWiki